ACSTAC 2016: Ένα ακόμα βραβείο στη συλλογή του ΓΕΛ Γαζίου 

DSC01893Οι μαθητές της Β΄ Λυκείου Μαυρικάκης Γιώργος , Συσκάκης Μάνος, Τσικαλάς Άγγελος έλαβαν μέρος στο 5ο μαθητικό συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας ACSTAC που πραγματοποιήθηκε στο κολλέγιο «Ανατόλια».

Το ACSTAC τελεί υπό την αιγίδα: του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, του CERN (European Organization for Nuclear Research) και του EPS (Εuropean Physical Society, Ευρωπαίων Φυσικών Επιστημόνων)

Η λογική πίσω από το ACSTAC (Anatolia College Science & Technology Annual Conference) είναι η εκπαιδευτική προσομοίωση ενός επιστημονικού συνεδρίου. Με άλλα λόγια, οι μαθητές λειτουργούν ως μικροί επιστήμονες, και αφού επιλέξουν ένα θέμα, κάνουν έρευνα και στη συνέχεια προετοιμάζονται για να έρθουν στο συνέδριο και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, σαν να ήταν πραγματικοί επιστήμονες.

Οι εργασίες που υποβάλλονται ανήκουν σε έναν από τους παρακάτω 5 Επιστημονικούς τομείς: 

Μαθηματικών, Πληροφορικής, Βιολογίας, Χημείας και Φυσικής ή στον Διαθεματικό Τομέα, συνδυάζοντας τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες με έναν από τους 5 παραπάνω τομείς. Όσες από τις εργασίες εγκριθούν διαγωνίζονται για την βράβευση των καλύτερων ανά τομέα.

Φέτος στο συνέδριο παρουσιάστηκαν περισσότερες από 250 εργασίες από σχολεία της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Οι μαθητές του Λυκείου Γαζίου έστειλαν Εμπειρική Έρευνα στον τομέα της Χημείας με θέμα: «Περιβαλλοντικοί ρύποι και υδρόβια ζωή» . Η εργασία εγκρίθηκε χωρίς καμιά διόρθωση και επιπλέον μετά από την παρουσίαση στο συνέδριο κέρδισε το βραβείο “Most Original” (ποιο πρωτότυπη στον τομέα της Χημείας). Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα συνολικά επτά βραβεία που δόθηκαν στον τομέα της Χημείας μόλις δύο δόθηκαν σε δημόσια Λύκεια. Υπεύθυνη καθηγήτρια Κορακάκη Ελένη.

DSC01896.JPGΠαράλληλα, στην κατηγορία των Ανθρωπιστικών Επιστημών και Βιολογίας οι μαθήτριες της Α' τάξης Ειρήνη Χαριτάκη και Μαρία Χριστοφοράκη μίλησαν για “Frankenfoods: οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί στο πιάτο μας” ενώ σε συνεργασία με τη συμμαθήτρια τους Άρτεμις Αθανασάκη παρουσίασαν μια ακόμα θεωρητική εργασία με θέμα “Καλλιέργεια στο διάστημα: Η ζώνη Goldilocks”. Και οι δύο εργασίες που χαρακτηρίστηκαν εξαιρετικές πραγματοποιήθηκαν με σύμβουλο καθηγητή το φυσικό κ. Αστρινό Τσουτσουδάκη.          

ACSTAC_Awards_2016