«ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ-ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ»
Το τμήμα Α1 του σχολείου μας, κατά το σχολικό έτος 2007-2008 ασχολήθηκε με την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Ανέλαβε την υλοποίηση προγράμματος με θέμα: «Διατροφή και ποιότητα ζωής-Κρητική παραδοσιακή διατροφή». Στο πρόγραμμα πήραν μέρος 24 μαθητές του Α1 με υπεύθυνες καθηγήτριες την κα Παραδεισανού Πόπη και την κα Σχοιναράκη Ευαγγελία .Οι στόχοι του προγράμματος ήταν:
καλύτερες διατροφικές συνήθειες των νέων. |
|
βελτίωση της υγείας και της εξωτερικής εμφάνισης. |
|
άμυνα στις βλαβερές διατροφικές συνήθειες που επιβάλλει η λογική του κέρδους. |
|
μακροπρόθεσμη πρόληψη ασθενειών. |
|
γνωριμία των μαθητών με την παραδοσιακή διατροφή της Κρήτης. |
|
οι διατροφικές συνήθειες των κρητικών κατά τις μεγάλες γιορτές. |
|
η καταγραφή και η τροποποίηση των διαιτητικών συνηθειών των μαθητών. |
|
ενημέρωση για την αξία της παραδοσιακής διατροφής. |
Έντυπο ενημερωτικό υλικό για τη σωστή διατροφή μας δόθηκε από το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και τους ευχαριστούμε για αυτό. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού ο κος Καφάτος Αντώνιος ,καθηγητής στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, μίλησε στους μαθητές για τη διατροφή και την πρόληψη των ασθενειών. Αρχικά οι μαθητές συμπλήρωσαν ημερολόγια διατροφής για να διερευνήσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να προβληματιστούν από αυτές. Έπειτα χωρίστηκαν σε ομάδες και ασχολήθηκαν με τα εξής θέματα:
κατηγορίες τροφίμων και συστατικά των τροφών. |
|
συμπεριφορές και επιρροές στις διατροφικές μας συνήθειες. |
|
σχεδιασμό υγιεινού διαιτολογίου |
|
πρωινό-το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. |
|
βασικές αρχές καλής διατροφής για καλύτερη υγεία και πρόληψη της παχυσαρκίας . |
|
πρόχειρο και έτοιμο φαγητό και οι επιπτώσεις στην υγεία. |
|
διατροφή και άσκηση. |
|
παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των κρητικών κατά τις μεγάλες γιορτές και νηστείες. |