New Page 1

    Στο Τελφς, μια μικρή κωμόπολη λίγο έξω από το Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, πραγματοποιήθηκε από 14/06 έως 21/06  η 5η Διεθνής συνάντηση νέων από 12 –17 χρόνων. Στη συνάντηση μετείχαν αντιπροσωπίες μαθητών από 16 χώρες όπως η Γαλλία, Αγγλία, Σουηδία, Φιλανδία, Πολωνία, Λιθουανία, Ρωσία , Ουγγαρία, Σλοβακία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία κ.α. Την χώρα μας αντιπροσώπευε το Λύκειο Γαζίου το οποίο έχει πάρει μέρος και σε κάποιες από τις προηγούμενες συναντήσεις. Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν από την Α΄ Λυκείου : Αλεξάκης  Γιώργος, Αλεξάκη Εμμανουέλλα, Κουράκη Ειρήνη, Ανδρουλάκη Φωτεινή και από τη Β΄ Λυκείου η μαθήτρια Βιστάκη Αρμονία με συνοδούς καθηγητές τον  κο Πετούση Νίκο και την  κα  Μεγκίσογλου Ρέτα.

    Όλα τα παιδιά φιλοξενήθηκαν σε αυστριακές οικογένειες για να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο ζωής, τη νοοτροπία και τον πολιτισμό των κατοίκων της περιοχής. Έτσι τους δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξουν δεσμούς φιλίας τόσο με τους Αυστριακούς μαθητές όσο και με τους μαθητές άλλων χωρών.

    Η συνάντηση διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπ/σης  της ευρύτερης περιοχής του Τυρόλου και το Γραφείο Υποδοχής και Αποκατάστασης προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και χρηματοδοτήθηκε κατά ένα μεγάλο ποσοστό από το πρόγραμμα δράσης RIAC του COMENIOUS. Το πρόγραμμα περιελάμβανε πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και εκδηλώσεις τόσο για τους καθηγητές όσο και για τους μαθητές.

    Οι καθηγητές παρακολούθησαν σεμινάρια με θέμα την διαπολιτισμική εκπαίδευση και ενημερώθηκαν διεξοδικά από τους αρμόδιους φορείς για τις βαθμίδες του αυστριακού εκπαιδευτικού συστήματος, τον τρόπο λειτουργίας του και την αποτελεσματικότητα του. Επισκέφθηκαν την παιδαγωγική Ακαδημία του Ίνσμπρουκ καθώς και ένα από τα καλύτερα σχολεία της Αυστρίας τόσο από άποψη υποδομής όσο και υποδειγματικής λειτουργίας.

     Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και αυτοί διάφορα σχολεία και να παρακολουθήσουν το κανονικό πρόγραμμα μαθημάτων μίας ημέρας.

    Στο κλειστό γυμναστήριο του Τελφς πραγματοποιήθηκε την πρώτη μέρα η επίσημη παρουσίαση των χωρών που συμμετείχαν. Οι ομάδες μαθητών έκαναν μια σύντομη παρουσίαση του σχολείου τους και της πατρίδας τους στην μητρική τους γλώσσα και στα αγγλικά ή στα γερμανικά. Στη συνέχεια σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα έγινε έκθεση τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, φωτογραφικού και  έντυπου υλικού, αφίσας και της εθνικής σημαίας της κάθε χώρας.

    Πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη  του ομαδικού πνεύματος και της συνεργασίας μεταξύ όλων των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά κλήθηκαν να ζωγραφίσουν ένα τεράστιο πανό με θέμα την ειρήνη το οποίο στη συνέχεια εκτέθηκε στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης του Ίνσμπρουκ.

    Μία μέρα ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος που είχε προετοιμάσει η κάθε χώρα και που περιελάμβανε παραδοσιακούς και σύγχρονους χορούς, τραγούδι, μουσική, θεατρικά δρώμενα κ.α.

     Tα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας και δούλεψαν πάνω σε συγκεκριμένα θέματα όπως: δράμα, παραδοσιακοί τυρολέζικοι χοροί, ζωγραφική, μουσική (τζαζ, χιπ-χοπ, κ.α.), τραγούδι, τεχνική μπατίκ, τυπογραφία, ντραμς, κ.α. Τις επιδόσεις τους και τα έργα τους τα παρουσίασαν στην αποχαιρετιστήρια τελετή της τελευταίας μέρας που πραγματοποιήθηκε στο γυμναστήριο του σχολείου που επισκεφθήκαμε και ενώπιον όλων των συμμετεχόντων. Στη συνέχεια μοιράστηκαν συμβολικά δώρα σ’ όλα  τα παιδιά και αναμνηστικά της Διεθνούς Συνάντησης. Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε ήταν ιδιαίτερα συγκινητική γιατί τα παιδιά αποχαιρετούσαν το ένα το άλλο, αντάλλασσαν διευθύνσεις  και έδιναν υποσχέσεις μελλοντικής επικοινωνίας.

    Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που τους έδωσε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των λαών αλλά μόνο πράγματα που τους ενώνουν. Μέσα από τις κοινές δραστηριότητες και την καθημερινή επαφή με παιδιά από τόσο διαφορετικές χώρες, αντιλήφθηκαν πόσο σημαντική είναι η εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης και ο σεβασμός της διαφορετικότητας του άλλου.