Η Επιχειρηματικότητα των νέων είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2002-03 σε 100 σχολεία Μ.Ε. (Γυμνάσια-Λύκεια-ΤΕΕ) σε όλη τη χώρα. Στο νομό Ηρακλείου συμμετείχαν 4 σχολεία (Ενιαία Λύκεια), ανάμεσά τους και το Ενιαίο Λύκειο Γαζίου.

 Υπεύθυνος για την εφαρμογή του προγράμματος ήταν ο οικονομολόγος καθηγητής του σχολείου μας, Καρπαθάκης Γεώργιος. Επιλέχθηκε ένα τμήμα της Α’ τάξης (Α1) και διδάχθηκε στα πλαίσια του μαθήματος «Αρχές Οικονομίας». Διάρκεσε 12 εβδομάδες, από 10-2-2003, έως 20-5-2003. Εφαρμόστηκε σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), με την άμεση στήριξη του Υπουργείου Παιδείας.

 Με δεδομένη την αναγκαιότητα των μαθητών για:

1.       ανάπτυξη της κριτικής σκέψης

2.     ενεργοποίηση της δημιουργικότητας

3.     ανάπτυξη της συλλογικής προσπάθειας και

4.     σύνδεσης της σχολικής ζωής με τα ενδιαφέροντα του παιδιού και τις πραγματικές καταστάσεις της καθημερινότητας

ξεκινήσαμε την υλοποίηση του προγράμματος.

 Βασικός σκοπός ήταν η κατανόηση απλών οικονομικών εννοιών και δραστηριοτήτων που προκαλούν το ενδιαφέρον των μαθητών. Ειδικότεροι στόχοι ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές τη λειτουργία της αγοράς (προσφορά-ζήτηση), να καλλιεργήσουν επιχειρηματικές δεξιότητες, να αναλάβουν πρωτοβουλίες (εικονικές επιχειρήσεις) και να ενημερωθούν για τον κοινωνικό ρόλο της επιχείρησης.

 Το πρόγραμμα χωρίστηκε σε τρεις μεγάλες ενότητες:

1.       Η οικονομία και εγώ

2.     Η επιχείρηση σε δράση

3.     Η παγκόσμια αγορά

 Από την έναρξη του προγράμματος οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, το οποίο αυξανόταν όσο προχωρούσαμε στην παρουσίαση των διαφόρων θεματικών ενοτήτων. Στην πρώτη θεματική ενότητα εντύπωση προκάλεσε η ωριμότητα που έδειξαν στη σύνταξη του οικογενειακού προϋπολογισμού και η ορθολογική κατανομή εσόδων-εξόδων. Σημαντικό ήταν, επίσης, το ενδιαφέρον για τον τρόπο με τον οποίο θα αναζητήσουν δουλειά (αγορά εργασίας).

Στη δεύτερη θεματική ενότητα το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη δημιουργία μιας επιχείρησης και έδειξαν μεγάλη ικανότητα όταν κλήθηκαν να παίξουν το ρόλο του επιχειρηματίας.

Στην τρίτη ενότητα εστίασαν στις μεγάλες δυνατότητες επικοινωνίας των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο και την ανταλλαγή των προϊόντων (παγκόσμια αγορά). Η ενότητα αυτή διδάχθηκε πολύ σύντομα, λόγω έλλειψης χρόνου.

Αρνητικό σημείο του προγράμματος ήταν ότι τα παιδιά δεν είχαν επαφή με το στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας, που είχε οριστεί από το Σ.Ε.Β. προκειμένου να τους παρουσιάσει από την πλευρά του τη λειτουργία της επιχείρησης. Αμβλύνθηκε, όμως, η αρνητική εντύπωση από την τηλεφωνική επαφή που υπήρξε ανάμεσα στον καθηγητή και το στέλεχος και από τις επισκέψεις των μαθητών σε επιχειρηματικούς χώρους της περιοχής.

 Το συμπέρασμα που προκύπτει από την εφαρμογή του προγράμματος είναι ότι βοήθησε τα παιδιά να κατανοήσουν πολλά από αυτά που συμβαίνουν γύρω τους καθημερινά. Ταυτόχρονα, επειδή ζουν σε περιοχή αναπτυσσόμενη και πολλά από τα παιδιά έχουν γονείς επιχειρηματίες, πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα ωφέλησε τα παιδιά, τις οικογένειές τους και την περιοχή γενικότερα.

 Το Λύκειο Γαζίου πιστεύοντας πως το σχολείο, εκτός από παιδαγωγικό και μορφωτικό έχει και κοινωνικό-παρεμβατικό χαρακτήρα θα συνεχίσει να υλοποιεί τέτοιου είδους προγράμματα.