Πρόγραμμα ανοικτών περιβαλλοντικών τάξεων «ΚΑΛΛΙΣΤΩ»:
«Λίμνες και λιμνοθάλασσες - Οι πολιτείες του νερού – Εναλλακτικός τουρισμός»
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ 13/04/2008-19/04/2008.
Το σχολείο μας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας και υπέβαλε πρόταση ,η οποία και εγκρίθηκε, για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα ανοικτών περιβαλλοντικών τάξεων «ΚΑΛΛΙΣΤΩ».Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο. Το πρόγραμμα μας είχε τίτλο «ΛΙΜΝΕΣ ΚΑΙ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΕΣ-ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ –ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»
Οι «Ανοικτές Περιβαλλοντικές Τάξεις» «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» αναφέρονται στην οργανωμένη επίσκεψη τριήμερης έως και πενθήμερης διάρκειας μιας ομάδας μαθητών σχολικής μονάδας Δ/θμιας εκπαίδευσης μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, σε περιοχή ιδιαίτερου περιβαλλοντικού και οικολογικού ενδιαφέροντος. Τέτοιες περιοχές μπορεί να είναι περιοχές φυσικού κάλλους αλλά και περιοχές που έχουν υποβαθμιστεί από ανθρώπινες παρεμβάσεις Από την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος επιδιώκεται να αναπτυχθεί η ευαισθητοποίηση των μαθητών και εκπαιδευτικών για τα περιβαλλοντικά προβλήματα καθώς και:
Η δυνατότητα υλοποίησης δραστηριοτήτων που αφορούν το περιβάλλον με βιωματικό τρόπο στις περιοχές επίσκεψης.
Η δυνατότητα επίσκεψης και διαβίωσης σε περιοχές φυσικού κάλλους και ιδιαίτερης οικολογικής και πολιτιστικής σημασίας καθώς και σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από την ανθρώπινη παρέμβαση.
Η ενημέρωση των μαθητών για θεματικά περιβαλλοντικά δίκτυα που έχουν αναπτυχθεί από τα Κ.Π.Ε.
Η εξοικείωση των μαθητών με αγροτικές δραστηριότητες και εν γένει με το φυσικό τρόπο ζωής καθώς και η απόκτηση εμπειριών, εικόνων και παραστάσεων του εναλλακτικού τουρισμού που είναι φιλικός στο περιβάλλον και την πολιτιστική παράδοση της κάθε περιοχής.
Η ενημέρωση των μαθητών σε θέματα αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων.
Σκοποί του Προγράμματος
Βιωματική προσέγγιση και γνωριμία των μαθητών με περιοχές αυξημένου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και ομορφιάς.
Ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για τα προβλήματα των περιοχών αυτών , ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες-προστάτες του φυσικού περιβάλλοντος και του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν.
Σύνδεση σχολείου με το περιβάλλον και την προστασία του.
Γνωριμία με περιοχές που προστατεύoνται από εθνικές ,κοινοτικές και διεθνείς συμβάσεις.
Σύνδεση πράξεων της καθημερινής μας ζωής με την προστασία του περιβάλλοντος.
Τα παιδιά του Λυκείου μας θα ζήσουν μια «περιπέτεια» πηγαίνοντας σε τόσο όμορφα αλλά και διαφορετικά μέρη από αυτά της Κρήτης. Οι μεγάλοι σε έκταση υδροβιότοποι και τα μεγάλα δάση δεν υπάρχουν στο νησί μας.
Να κατανοήσουν οι μαθητές τη σημασία που έχει το νερό για τον άνθρωπο, τη φύση, τον πλανήτη.
Να γνωρίσουν τι είναι το οικοσύστημα του υδροβιότοπου, της λιμνοθάλασσας, της λίμνης, τις λειτουργίες τους, την σημασία τους και να ενημερωθούν για τους τρόπους προστασίας και διαχείρισής τους.
Να βιώσουν και να εκτιμήσουν την ομορφιά των οικοσυστημάτων αυτών με όλες τους τις αισθήσεις.
Να μελετήσουν την αλυσίδα της υδρόβιας ζωής, τις δομές αλληλεξάρτησης των υδρόβιων πληθυσμών.
Να αντιληφθούν την αμφίδρομη σχέση του ανθρωπογενούς και του φυσικού περιβάλλοντος, με έμφαση στις διαταραχές που προκαλεί η ανθρώπινη δράση στα υδάτινα οικοσυστήματα.
Αθλητικές δραστηριότητες στη φύση στην περιοχή γεφύρι της Πλάκας και αυτό γιατί η επαφή με την φύση δίνει χαρά, επιδρά θετικά στην ψυχική υγεία του ανθρώπου και αποτελεί αντίδοτο στο σύγχρονο αστικό τρόπο ζωής.
Στο πρόγραμμα του Σχολείου μας συμμετείχαν 40 μαθητές των τμημάτων Α1 και Α3 του Λυκείου μας και οι καθηγητές Σχοιναράκη Ευαγγελία , συντονιστής, Παραεισανού Καλλιόπη, Καρπαθάκης Γεώργιος και Δεληδημήτρης Κωνσταντίνος.
Σημαντική ήταν η βοήθεια του Διευθυντή του Λυκείου μας κου Τσαπαρίδη Γρηγόριου στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση του όλου προγράμματος και του συλλόγου των διδασκόντων και τους ευχαριστούμε γι’αυτό.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΠΑΚΕΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ-ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 14/4/2008
Ενημέρωση για τους υδρότοπους και την σημασία τους και περιήγηση στη λιμνοθάλασσα από τους συνεργάτες του Κ.Π.Ε Μεσολογγίου .Προβολή ταινίας με θέμα τις αλυκές του Μεσολογγίου. Η ενημέρωση έγινε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου λόγω εργασιών στο Βυρώνειο κτήριο όπου στεγάζεται το Κ.Π.Ε Mεσολογγίου. Επίσκεψη στο πάρκο των ηρώων του Μεσολογγίου
ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ- Κ.Π.Ε. ΑΡΑΧΘΟΥ 15/4/2008
Ενημερωθήκαμε για τους υγρότοπους του Αμβρακικού από τους επιστήμονες του κέντρου. Έπειτα οι μαθητές μας παρακολούθησαν το πρόγραμμα «ένα πρωινό στον Αμβρακικό».Η ομάδα μας ακολούθησε όλα τα διαφορετικά περιβαλλοντικά μονοπάτια που έχουν σχεδιάσει οι επιστήμονες του κέντρου και είναι:1.Λιμάνι 2.Λιμνοθάλασσα Άργιλος 3.Βωβός ποταμός 4.Φάρος. Παρατηρήσαμε με κιάλια και τηλεσκόπιο την ορνιθοπανίδα της περιοχής από την οροφή του φάρου. Μετά ακολούθησε ξενάγηση στο Φάρο της Κόπραινας όπου μάθαμε για την ιστορία και την εξέλιξη των φάρων, στο μουσείο Αλιείας και στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ήταν ένα πραγματικά αξέχαστο και δημιουργικό πρωινό στον Αμβρακικό.
ΑΡΤΑ-15/4/2008
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, επισκεφτήκαμε το θρυλικό Γεφύρι της Άρτας, την βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Παρηγορήτισσας και κάναμε βόλτα στους πεζόδρομους της όμορφης αυτής επαρχιακής πόλης.
ΠΛΑΚΑ-ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ 16/4/2008
Αθλητικές δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού με την συνεργασία της TREKKING HELLAS.Εκεί θαυμάσαμε το εξαιρετικής ομορφιάς γεφύρι της Πλάκας που είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Ελλάδας και των Βαλκανίων.
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, με διαφορετική δραστηριότητα η κάθε ομάδα και έγινε εναλλαγή των δραστηριοτήτων ανάμεσα στις ομάδες. Οι δραστηριότητες που έλαβαν μέρος οι μαθητές, ήταν τοξοβολία και μελισσοκομία. Έπειτα όλοι μαζί σε μια ομάδα και κάνοντας μια σύντομη και πανέμορφη πεζοπορική διαδρομή, φτάσαμε στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας. Ο συνοδός μας από την ΤREKKING ELLAS έκανε μια ενημέρωση για την ιστορία του. Το γεφύρι είναι πανέμορφο και εντυπωσιακό, με τον ποταμό Άραχθο να κυλάει από κάτω και το τοπίο είναι μαγευτικό. Ευτυχώς έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης του γεφυριού για να διασωθεί στο πέρασα του χρόνου. Για το λόγο αυτό δεν το διασχίσαμε, υπήρχαν πολλές σκαλωσιές σε όλο του το μήκος.
ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ –ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 17/4/2008
Στα Ιωάννινα επισκεφτήκαμε το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Βρέλλη που βρίσκεται κοντά στο ιστορικό χωριό Μπιζάνι. Ενημερωθήκαμε από τον φορέα διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας της Νομαρχίας Ιωαννίνων για την αξιοποίηση της λίμνης αλλά και τα προβλήματα της από τη ανθρώπινη παρέμβαση. Ακολούθησε επιβίβαση στο καραβάκι που θα μας πήγε στο νησί που βρίσκεται περίπου στο κέντρο της λίμνης Παμβώτιδας. Ξεναγηθήκαμε στο μουσείο του Αλή Πασά και στα άλλα αξιοθέατα της περιοχής. Η λίμνη είναι ένας σημαντικός υδροβιότοπος, με πολλά είδη υδρόβιων και άλλων πτηνών που ζουν ανάμεσα στα καλάμια. Περπατήσαμε στα μονοπάτια του νησιού χωρισμένοι σε ομάδες με 10 μαθητές και 1 συνοδό η κάθε ομάδα και μετά ανταλλάξαμε τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες μας. Κάναμε βόλτα στα γραφικά σοκάκια του νησιού, δοκιμάσαμε τα γλυκά που μας πρόσφεραν οι κάτοικοι, αλλά κανένας δεν δοκίμασε τα βρατραχοπόδαρα. Το απόγευμα περπατήσαμε μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων και στους δρόμους τη πόλης με τα ξακουστά ασημικά τη είδη.
ΠΑΤΡΑ 18/4/2008
Κάναμε μια σύντομη στάση και περιήγηση στην πόλη, στους δρόμους και στις όμορφες πλατείες της.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 14/5/2008 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΑΖΙΟΥ.
Την παρουσίαση του προγράμματος «Λίμνες και λιμνοθάλασσες-Οι πολιτείες του νερού-Εναλλακτικός τουρισμός»,τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου κος Ιατράκης, ο προϊστάμενος του του 1ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου κος Αλεξανδράκης, η κα Σφακιανάκη, υπεύθυνη του γραφείου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου, εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ,γονείς των μαθητών μας , οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου μας. Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Γαζίου κος Τσαπαρίδης Γρηγόριος, και χαιρέτησαν οι κύριοι Ιατράκης, Αλεξανδράκης και η κα Σφακιανάκη. Η περιβαλλοντική ομάδα άρχισε την παρουσίαση με μια σύντομη αναφορά στο πρόγραμμα .τους σκοπούς και τα αποτελέσματά του από τον συντονιστή του, την κα Σχοιναράκη. Το λόγο είχαν μετά οι μαθητές που μας παρουσίασαν ο καθένας την εργασία που είχε ετοιμάσει για την κάθε περιοχή που επισκεφτήκανε κατά την διάρκεια της πενθήμερης περιβαλλοντικής εκδρομής και τις δραστηριότητες που έκαναν. Ταυτόχρονα υπήρχε προβολή ταινίας με τις δράσεις της ομάδας στην εκδρομή και παρουσίαση των φωτογραφιών με PowerPoint.Αφίσες και άλλο ενημερωτικό για το πρόγραμμα υλικό υπήρχε στους τοίχους της αίθουσας. Στην εκδήλωση αυτή , οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες των ομάδων τους.
Η παρουσίαση έκλεισε με τις μαντινάδες που έγραψε ο μαθητής Ρούλιος Ιωάννης ειδικά για το πρόγραμμα «Καλλιστώ». Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους στήριξαν τη προσπάθεια αυτή του σχολείου μας.