Τελετή λήξης - Βραβεία και τιμητικές διακρίσεις "Χαμηλές Πτήσεις"

 Το πρόγραμμα εκπονήθηκε από το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σκοπός του προγράμματος είναι η ιδιαίτερη επαφή των μαθητών με την τέχνη του κινηματογράφου και η κατανόηση των βασικών αρχών της κινηματογραφικής αφήγησης. Για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν 3 στάδια:

(α)     Στο σχολείο:

    Ο μαθητές παρακολουθούν την ταινία γουέστερν «και οι 7 ήταν υπέροχοι» του Τζον Στάρτζες από βιντεοκασέτα και μετά από συζήτηση στην τάξη συμπληρώνουν ο καθένας μόνος του το έντυπο «Οδηγός μελέτης: και οι 7 ήταν υπέροχοι».

(β)     Στην κινηματογραφική αίθουσα:

    Οι μαθητές παρακολουθούν μια εισήγηση για την γλώσσα του κινηματογράφου με τίτλο «Η κινηματογραφική αφήγηση: Μια εξιστόρηση με εικόνες και ήχους». Κατόπιν προβάλλεται μία από τις κορυφαίες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου «Οι 7 Σαμουράι» του Ακίρα Κουροσάουα η οποία έχει παρόμοιο θέμα με την ταινία που είδαν στο σχολείο τους αλλά διαφορετική αισθητική και αφηγηματική δομή.

    Στους μαθητές διανέμεται το βιβλίο «Η κινηματογραφική αφήγηση, μια εξιστόρηση με εικόνες και ήχους», όπου βρίσκουν τυπωμένα όσα είδαν και άκουσαν.

(γ)     Στον ελεύθερο χρόνο τους:

    Οι μαθητές κάθε λυκείου συγκροτούνται σε ομάδες με σκοπό τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους. Έτσι ξεκινώντας από την εγγραφή του σεναρίου μέχρι το τελικό μοντάζ, με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και την καθοδήγηση επαγγελματικών σκηνοθετών, θα δημιουργηθούν 120 ταινίες μικρού μήκους που θα παρουσιαστούν στο "2ο Διαγνωστικό Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών".

    Σχετικές πληροφορίες στη σελίδα του "Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης" και συγκεκριμένα στη σελίδα του "Πάμε Σινεμά;"

 

Απονομή βραβείων του 2ου Φεστιβάλ Mαθητικών Tαινιών «Xαμηλές Πτήσεις» (28-4-2002)

Βραβείο για το σχολείο μας με την ταινία «Γεροντικές ανησυχίες» (βίντεο ταινίας)

Μια γιαγιά αποφασίζει να τελειώσει το Λύκειο, ενώ αυτό βρίσκεται υπό κατάληψη. Την έκπληξη ακολουθεί ο ενθουσιασμός, καθώς η γιαγιά εξελίσσεται σε φίλο και σύντροφο των παιδιών σε όλες τους τις δραστηριότητες. Μια σατιρική ματιά στο ρατσισμό και τα προβλήματα του σχολείου.

Η ταινία προβλήθηκε στο 2ο φεστιβάλ μαθητικών ταινιών "Χαμηλές πτήσεις" όπου και πήρε μια από τις 3 τιμητικές διακρίσεις για την Κρήτη.
H απονομή των βραβείων του 2ου Φεστιβάλ Mαθητικών Tαινιών «Xαμηλές Πτήσεις», που διοργανώνει το Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έγινε στις 28-4-2002 στην Aττική, τη Θεσσαλονίκη, την Kρήτη και την Aλεξανδρούπολη.
H Κριτική επιτροπή αποτελείτο από τους: Γιώργο Nταλάρα, Παναγιώτη Γιαννάκη, τον καθηγητή Πανεπιστημίου Δημήτρη Φατούρο, τον σκηνοθέτη Περικλή Xούρσογλου, τους ηθοποιούς Άκη Σακελλαρίου και Δημήτρη Kουρούμπαλη και το δημοσιογράφο Παύλο Tσίμα. Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν η Eβελίνα Παπούλια στην Αθήνα, η Nαταλία Δραγούμη στη Θεσσαλονίκη, ο Σάκης Mπουλάς στην Aλεξανδρούπολη και ο Pένος Xαραλαμπίδης στο Hράκλειο, και συμμετείχαν με τραγούδια τους ο Λαυρέντης Mαχαιρίτσας, η Ελένη Πέτα, ο Aργύρης Mπακιρτζής και οι ETSI DE.
Το 2ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών "πετούσε" με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Πάμε Σινεμά;" σε 121 λύκεια της Ελλάδος σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Στην τελετή το παρών έδωσαν τουλάχιστον 3.000 μαθητές και μαζί με αυτούς χιλιάδες γονείς, καθηγητές και φίλοι που την παρακολούθησαν από τη μικρή οθόνη.
H τελετή προβλήθηκε ζωντανά από την ΕΤ-1. 

Την ομάδα των παιδιών που ξεκίνησε και έφερε σε πέρας τη δουλειά αυτή αποτελούν: Δημόκριτος Σαλούστρος, Mιχάλης Aλμπαντάκης, Nίκος Kάργατζης, Γιώργος Kτιστάκης, Aλέξανδρος Kονιός, Zαχαρίας Παντερής, Xρυσάνθη Mαραγκάκη, Eλευθερία Mουστακάκη, Παραδεισανός Iωάννης, Φλουρής Iωάννης, Nίκος Γουρνιανάκης, Mανούσος Πουλινάκης.

Σύμβουλος Σκηνοθέτης: Oικονόμου Φίλιππος.

Συντονίστριες Καθηγήτριες: Παπαδογιαννάκη Αρετή, Φουκαράκη Χρυσούλα. 

Υπόλοιποι Συντελεστές: Πετούσης Νικόλαος, Bάλια Σαπουντζάκη, Στέλλα Γιαννουλάκη, Eλίνα Παλαμιανάκη, Iωάννα Γεωργιουδάκη, Mαρία Σαλούστρου, Aνάργυρος Πλεμένος, Bασίλης Λιαδάκης, Aνδρέας Σκουλάς, Mανώλης Mανιαδής, Γεώργιος Pούλιος, Aνδρέας Mαυράκης, Xάρης Mανδαλενάκης, Aμάντα Kουρλετάκη.